Aangepaste planning voor werken aan Baanbrug in Boom
De herstellingswerken aan de brugdekplaat van de Baanbrug - of Rupelbrug - in Boom zijn in volle gang, maar recente ontwikkelingen hebben geleid tot enkele aanpassingen in de planning. Uit een ultrasoon onderzoek blijkt dat de werkzaamheden complexer zijn dan aanvankelijk verwacht. Er moeten meer staalherstellingen plaatsvinden dan verwacht. De aannemer stelt alles in het werk om de werken zo vlug mogelijk af te ronden. Volgens de huidige planning is de brug vanaf donderdag 19 december 2024 om 18 uur opnieuw volledig gebruiksklaar voor het wegverkeer. Voor de scheepvaart wordt de hinder een dag later beëindigd, op 20 december 2024. Om de hinder voor de buurtbewoners te beperken, wordt de geplande afsluiting van de brug voor fietsers en voetgangers ingekort van 14, naar 5 kalenderdagen.
Aangezien de planning afhangt van verschillende factoren, kan deze nog worden aangepast.
Hinder voor wegverkeer
Tijdens de volledige duur van de werken blijft de Baanbrug niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Weggebruikers kunnen gebruikmaken van de omleiding via de Rupeltunnel en A12. Vanuit Brussel wordt afrit 9 (Rumst/Niel/Boom) aanbevolen, en vanuit Antwerpen de afrit Ooievaarsnest (Puurs).
Hinder voor fietsers en voetgangers
Fietsers en voetgangers kunnen de brug tijdens het grootste deel van de werken blijven gebruiken via een veilige doorgang door de stellingsconstructie op de brug. Om de hinder maximaal te beperken werd de volgende geplande afsluiting van de brug voor fietsers en voetgangers teruggebracht van 14 kalenderdagen naar slechts 5 kalenderdagen, die in 4 delen zullen plaatsvinden.
Deel 1: Dinsdag 19/11 (6u00 tot 19u00) - Woensdag 20/11 (6u00 tot 19u00)
Deel 2: Vrijdag 22/11 (6u00 tot 19u00)
Deel 3: Maandag 9/12 (6u00 tot 19u00)
Deel 4: Vrijdag 13/12 (6u00 tot 19u00)
Op dagen waarop de brug afgesloten is, zal de veerdienst over de Rupel om de 15 minuten varen, in plaats van de gebruikelijke 30 minuten.
Boom zoekt Tuin: een gratis boom voor elke Willebroekenaar
In het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact kan je als inwoner van Willebroek een gratis boom aanvragen. Je mag per adres één boom bestellen, zolang de voorraad strekt.
Waarom meedoen?
Bomen brengen rust, leven en zuurstof in je tuin. Ze zorgen voor verkoeling, verbeteren de luchtkwaliteit door fijnstof en CO² te absorberen, en versterken de biodiversiteit. Kortom, met een boom draag je bij aan een groener Willebroek!
Welke boom kies jij?
We bieden verschillende inheemse bomen aan, perfect voor zowel grote als kleine tuinen. Je kan kiezen uit:
Zwarte els (Alnus glutinosa aurea)
Veldesdoorn (Acer campestre)
Appelboom (Malus domestica Elstar)
Kersenboom (Prunus avium Kordia)
De bomen worden met blote wortel geleverd om de kans op herplanting te vergroten.
Voorwaarden
Maximaal één boom per adres.
De actie is alleen geldig voor inwoners van Willebroek.
De boom moet geplant worden binnen de grenzen van de gemeente Willebroek.
De bestelling is pas definitief na ontvangst van een bevestigingsmail.
Bij meerdere bestellingen per adres geldt alleen de laatste bestelling.
Belangrijke data
De actie loopt van 28 oktober tot 29 november 2024.
Op zaterdag 7 december 2024, tussen 9.00 en 13.00 uur, kan je jouw boom ophalen bij de Gemeentelijke Werkplaats (Jozef Wautersstraat 92). Vergeet niet je identiteitskaart en bevestigingsmail mee te nemen. Zorg voor een grote wagen om je boom te vervoeren.
Word jij Prins(es) Carnaval 2025?
Wie op zondag 6 april 2025 de carnavalsscepter wil zwaaien over onze gemeente tijdens de 77ste carnavalstoet, kan zich nu inschrijven.
Wie wordt de opvolger van Stijn I? Neem het inschrijvingsformulier door, waag je kans en schrijf je in ten laatste op 15 november 2024. En wie weet, word jij dé nieuwe ambassadeur van het Willebroekse carnaval!
Wat moet je doen?
Vul het onderstaande online inschrijvingsformulier in of bezorg een ingevuld afgedrukt formulier aan de onthaalbalie van het gemeentehuis.
Oproep: Help mee bomen planten op zondag 17 november!
Op zondag 17 november organiseren we een bebossingsactie op het perceel aan de Vaartstraat 188 in Willebroek, in samenwerking met BOS+ en Bosgroepen. Hiervoor zoeken we enthousiaste vrijwilligers om mee te helpen.
Mogelijke tijdstippen:
Ochtend: 10.00 – 13.00 uur
Namiddag: 13.00 – 16.00 uur
Volledige dag: 10.00 – 16.00 uur
Voor de helpers in de ochtend of de volledige dag voorzien we een heerlijke lunch met soep en brood tussen 12.00 en 13.00 uur.
Wil jij je steentje bijdragen? Samen planten we de toekomst!
Gemeente Willebroek presenteert toekomstvisie voor het centrum
Met grote trots stelt de gemeente Willebroek het strategisch masterplan voor het centrum van Willebroek voor. Dit masterplan, opgesteld door het stedenbouwkundig ontwerpbureau Planrr in samenwerking met Spatie, Suunta en cityd, geeft vorm aan de ambitieuze visie voor de toekomst van het centrum van Willebroek.
Hoogstaand en samenhangend centrumgebied
Het masterplan streeft ernaar een kwalitatief hoogstaand en samenhangend centrumgebied te creëren, waarin alle toekomstige projecten en initiatieven worden gestuurd volgens deze overkoepelende visie. Het fungeert als een leidraad voor het beoordelen en toetsen van nieuwe ontwikkelingen, met als doel een harmonieuze aaneenschakeling van ruimtelijke elementen te realiseren.
“Dit masterplan is een belangrijke stap in de richting van een levendig en aantrekkelijk centrum voor Willebroek”, licht schepen van omgeving Bavo Anciaux toe. “Het plan is ontworpen om de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van onze gemeente en voor haar inwoners te verbeteren, en om een duidelijke richting te geven aan de toekomstige stedelijke ontwikkeling.”
Kwaliteit van leven
De samenwerking tussen Planrr, Spatie, Suunta en cityd heeft geresulteerd in een doordacht en ambitieus plan dat rekening houdt met de unieke kenmerken van Willebroek en haar bewoners. Het masterplan zet in op duurzame ontwikkelingen, groene en blauwe ruimtes, verbeterde mobiliteit, een sterk en doordacht winkelapparaat en een versterkte sociale cohesie binnen het centrumgebied.
"We kijken ernaar uit om deze visie samen met onze partners en de inwoners van Willebroek te verwezenlijken," vervolgt burgemeester Eddy Bevers. "Het is een plan dat niet alleen de fysieke ruimte transformeert, maar ook de kwaliteit van leven en de leefomgeving voor iedereen in onze gemeenschap verbetert."
Foto Visualisatie A. Van Landeghemplein
Eerste stap
Het masterplan markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor Willebroek, waarin de gemeente zich inzet voor een toekomstbestendig, uitnodigend en levendig centrum.
“De opmaak van dit plan is nog maar het begin van de reconversie van ons centrum”, geeft schepen Bavo Anciaux aan. “Het masterplan moet de basis vormen van een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan voor ons centrum en is het startschot om vanaf dit najaar zone per zone aan de slag te gaan met zowel het vernieuwen van de bouwblokken als de heraanleg van het openbaar domein.”
Foto Visualisatie A. Van Landeghemplein
Nieuwe Brownfieldlaan geopend
Op vrijdag 6 september is de Brownfieldlaan geopend voor verkeer. Deze nieuwe weg zorgt voor een veilige verbinding van het centrum en Willebroek-Noord naar de A12. Hierdoor wordt de verkeersdrukte in woonstraten zoals de Appeldonkstraat en Boomsesteenweg verminderd.
Rechtstreekse verbinding
De Brownfieldlaan verbindt nu de noordkant van het NMBS-station met de rotonde aan de Hoeikensstraat. Bedrijvenpark De Veert is nu direct verbonden met de A12, waardoor vrachtwagens niet meer door woonwijken hoeven te rijden.
Veiliger en rustiger
De Appeldonkstraat wordt veiliger en rustiger doordat bussen en vrachtwagens de nieuwe route nemen. Dit zorgt voor minder verkeer en meer leefbaarheid in de woonstraten.
Transferium en fietssnelweg
Bij het station wordt een nieuw Transferium gebouwd met een grote bushalte. Vanaf hier vertrekt later een fietssnelweg richting Boom. Een deel van het fietspad langs de Brownfieldlaan is al aangelegd maar moet nog verder worden afgewerkt en is voorlopig nog niet bruikbaar.
Nieuw recyclagepark
Nu de Brownfieldlaan klaar is, kan IVAREM beginnen met de bouw van een nieuw recyclagepark. Dit park, met een oppervlakte van 7.000 m², vervangt het verouderde park aan de Boomsesteenweg en heeft een directe aansluiting op de A12.
De totale investering voor dit project bedraagt 2,5 miljoen euro, waarvan Willebroek een vijfde betaalt. Het project ontvangt ook 600.000 euro aan subsidies van Vlaio en de Provincie Antwerpen.
Aanleg tweede fietspad in de Hoeikensstraat
Om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de Hoeikensstraat te verhogen werd er beslist om het huidige fietspad in de Hoeikensstraat te ontdubbelen en een tweede fietspad aan te leggen aan de overzijde van de straat.
Hinder
Deze werken zullen onvermijdelijk de nodige hinder met zich meebrengen. Zo zal de Hoeikensstraat tijdelijk enkelrichting worden en alleen toegankelijk zijn van de Appeldonkstraat richting het kanaal. De helft van de rijbaan zal als werfzone gebruikt worden.
Verkeer vanaf de Boomsesteenweg (Willebroek) of de Gansbroekstraat (Puurs-Sint-Amands) kan via de tijdelijk opengestelde oprit naar de N177 (Boulevardbrug) rijden, keren bij de rotonde Klein-Willebroek en terug de N177 nemen richting A12.
Tijdelijke verkeerslichten
Om het verkeer veiliger te laten verlopen op het kruispunt van de Hoeikensstraat en de Boomsesteenweg, worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst voor zowel fietsers als gemotoriseerd verkeer. Fietsers uit de verschillende richtingen krijgen tegelijkertijd groen zodat ze veilig het kruispunt kunnen oversteken.
Planning
De werken zullen van start gaan op 30 augustus 2024 en zullen ongeveer duren tot midden oktober 2024.
Bereikbaarheid
De woningen en bedrijven in de Hoeikensstraat blijven bereikbaar via de rijrichting van de Appeldonkstraat richting het kanaal.
Deelfietsen in Willebroek
De vervoerregio Mechelen zet zich in voor duurzame mobiliteit en rolt een uitgebreid netwerk van deelfietsen uit. Vanaf vandaag staan er in onze regio 360 deelfietsen op 101 locaties zoals belangrijke openbaarvervoerknooppunten, Hoppinpunten, trekpleisters en andere strategische plekken. Dit initiatief maakt deel uit van het bredere Hoppin-programma, dat streeft naar efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer voor iedereen.
Voor Willebroek betekent dit dat je in onze gemeente voortaan een beroep kan doen op 40 deelfietsen (20 gewone en 20 elektrische).
Tarieven
Een ritje met een gewone fiets kost €1,8. Met een elektrische fiets rij je vanaf €3.
Reguliere gebruikers kunnen profiteren van lagere tarieven.
Terugplaatsen
Na gebruik kun je de deelfiets opnieuw stallen op een van de verzamelpunten van Donkey Republic, zelfs buiten onze vervoersregio. Dankzij het ‘back-to-many’-systeem hoef je de fiets niet terug te brengen naar dezelfde locatie, wat de flexibiliteit voor gebruikers vergroot.
Locaties van de deelfietsen in Willebroek
Willebroek station Stationsplein
Halte Kotterlaan Kotterlaan
Blaasveld kerk Mechelsesteenweg
August Van Landeghemplein August Van Landeghemplein
Halte Populierenlaan Breendonkstraat
Ten Bergh Mechelsesteenweg
Sasplein Sasplein
Heindonk kerk Dorpsplein
Hazewinkel Beenhouwerstraat [voorlopig enkel drop-off]
Huis van de Vrije Tijd Stadionlaan [voorlopig enkel drop-off]
AZ Rivierenland Tisseltsesteenweg [voorlopig enkel drop-off]
Fort van Breendonk Brandstraat [voorlopig enkel drop-off]
Parking Het Broek Broekstraat [voorlopig enkel drop-off]
Voetbal Tisselt Blaasveldstraat [voorlopig enkel drop-off]
Met deze nieuwe deelfietsen biedt Willebroek groene en betaalbare alternatieven voor duurzaam vervoer. Combineer ze gerust met andere vervoermiddelen via de Hoppinpunten in onze regio!
Hoe werkt het?
De deelfietsen in Willebroek worden aangeboden door Donkey Republic, een wereldwijde aanbieder van deelfietsen.
Sport Vlaanderen stelt het masterplan voor de site in Willebroek voor aan de Willebroekse gemeenteraad. Het plan biedt een kader voor de grondige renovatie van het unieke watersportcentrum met een wereldwijd gerenommeerde watersportbaan, en ook de optie voor een nieuw bovenlokaal zwembad ligt op tafel.
Sport Vlaanderen Willebroek en de gemeente Willebroek sloegen de handen in elkaar om een masterplan op te stellen voor het watersportcentrum. De ambitie is om Sport Vlaanderen Willebroek uit te bouwen tot een ‘center of excellence’, met de focus op topsport. Daarnaast heeft de gemeente Willebroek de ambitie om in het domein een nieuw zwembad te realiseren.
“Zowel Vlaanderen als de gemeente Willebroek staan klaar om het watersportcentrum verder uit te bouwen”, zegt de Vlaamse minister van Sport. “We willen nog meer mensen aan het sporten krijgen en daarvoor is goede en aantrekkelijke sportinfrastructuur onontbeerlijk. Het watersportcentrum in Willebroek is nu al de plek waar onze roeiers en kajakkers zich klaarstomen voor olympische prestaties en waar sporters uit heel Noordwest-Europa naartoe komen. In de toekomst zal de site alleen maar belangrijker worden voor nog meer mensen.”
Het masterplan, dat er kwam na verschillende workshops en overlegmomenten met onder andere huisclubs, federaties en natuurpartners, giet de prioritaire functies van het centrum in een duidelijke vorm en clustert deze. Het plan is opgebouwd rond drie routes (topsport, recreatie en natuur) en drie infrastructuurclusters (aankomst, overnachting en breedtesport).
De watersportbaan vormt de kern van de topsportroute. De watersportbaan wordt nu al frequent bezocht door nationale en internationale teams, maar door de in het plan voorziene bouw van een nieuw topsportverblijf zullen topsporters zich in de allerbeste omstandigheden kunnen voorbereiden.
De aankomstcluster blijft het centrum van alle activiteiten. De parking zorgt voor de toegang tot het domein en is ook de plaats waar de loodsen en aankomsttoren zich bevinden. De studie wees ook uit dat hier de meest geschikte plaats is voor de gemeente Willebroek om een zwembad te realiseren. Door de sluiting van meerdere zwembaden in de regio is er een acuut gebrek aan zwemwater voor clubs en scholen. De gemeente Willebroek wil zich engageren om hiervoor een oplossing te vinden.
“Met het masterplan voor de site Sport Vlaanderen Willebroek zijn we trots te melden dat de realisatie van een nieuw zwembad steeds dichterbij komt”, zegt Eddy Bevers, burgemeester van de gemeente Willebroek. “Dit project weerspiegelt onze ambitie en toewijding aan het verbeteren van sportfaciliteiten voor al onze inwoners, verenigingen en scholen. Na meer dan twee decennia zonder eigen zwembad ben ik verheugd dat Willebroek opnieuw een zwembad zal hebben. We kijken ernaar uit om de volgende stappen te zetten om deze belangrijke voorziening te realiseren.”
Vanuit deze aankomstcluster vertrekt de recreatieroute waar de connectie wordt gemaakt met de Rupel. Aan het watervlak ‘De Bocht’ komt een breedtesportcluster waar de zeil- en windsurfclubs hun werking kunnen uitbouwen. In het plan is er voldoende aandacht voor de eigenheid van de clubs, zodat ze die kunnen behouden.
Naast topsport en recreatie is natuur een belangrijke aandachtspunt in het masterplan. De natuurroute verbindt het centrum met de omliggende natuurgebieden Het Broek en De Biezenweide, maar ook de duurzame gebouwen gaan op in de natuuromgeving.
De volgende stappen bestaan uit het informeren van de belanghebbenden en het verkrijgen van de nodige vergunningen en adviezen. Met de realisatie van een nieuwe aankomsttoren in 2025 wordt alvast een eerste stap gezet in de realisatie van het masterplan
Stekr IGEMO
Stekr is een dienstverlening op poten gezet door streekintercommunale IGEMO en de gemeente Willebroek.
Het is een loket, waar je (live of op afstand) terecht kan voor vragen rond wonen en energie.
De website van Stekr is hier te vinden: https://stekr.be/
Via deze link vindt u de concrete werking van het Stekr-loket binnen de gemeente Willebroek: https://stekr.be/stekr-in-jouw-buurt/
Stekr is voor inwoners van Willebroek (en de gehele regio Rivierenland) hét aanspreekpunt voor gratis en onafhankelijk advies op maat van hun woning.
Het doel van Stekr: duurzaam en kwalitatief wonen voor iedereen (ook financieel) toegankelijk maken.
Ken jij de IVAREM app al?
Alle informatie over jouw afval en materialen zit in de IVAREM app op één centrale plaats. Via de IVAREM App blijf je op de hoogte over:
Je ophaalkalender
De openingsuren van het recyclagepark
Je DIFTAR-verbruik
Je bezoeken aan het recyclagepark
Afvalnieuws en tips
Dankzij de IVAREM App zit alle informatie over jouw afval op één centrale plaats. Daarnaast kan je met de app jouw afvalgedrag makkelijk bestuderen (indien DIFTAR). Hoe beter je inzicht in je afvalgedrag, hoe minder afval je gaat produceren en hoe minder je moet betalen.
Je kan de IVAREM-app gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store.
Wat als ik geen smartphone of tablet heb?
Je kan ook de gratis webtoepassing MIJN IVAREM gebruiken indien je geen mobiel toestel hebt.
Hoe kan ik inloggen in de app?
Als je je inlogt in de app, kan je al jouw bezoeken aan het recyclagepark alsook de aangeboden hoeveelheden afval (via DIFTAR) raadplegen. Dat kan op verschillende manieren. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!
ADRES
Boomsesteenweg 117
2830 Willebroek
CONTACT
Email: eureka.mail@telenet.be
Tel: +32 (0) 3886 02 75