Algemeen

Een overzicht van de gemeentelijke mededelingen

Willebroek treedt toe tot 'Coalitie van 30'

Verkeersveiligheid en -leefbaarheid staan hoog op de mobiliteitsagenda in Willebroek. Onder meer daarom treedt onze gemeente toe tot de ‘Coalitie van 30’. Er wordt bekeken waar binnen de bebouwde kom een snelheidsbeperking van 30 km/u kan worden ingevoerd.

Uit cijfers blijkt dat te veel voetgangers en fietsers in de bebouwde kom het risico lopen om verkeersslachtoffer te worden. Onze gemeente ging het engagement aan om samen met de provincie Antwerpen in het kader van het traject ‘Verkeersveilige gemeente’ dit risico tot een absoluut minimum te beperken.

Leefbare straten

Het is ook de bedoeling meer mensen op de fiets te krijgen, zeker voor korte verplaatsingen. Waar het verkeer gemengd wordt in dorpscentra en verblijfsgebieden, dienen fietsers zich op hun gemak te voelen en dan is deze aangepaste snelheid een noodzaak. Minder optrekken met de wagen zorgt ook voor meer leefbare en aangename straten.

Eerst de dorpscentra

Nu is het de bedoeling alvast in de dorpscentra aan de slag te gaan om daar de cultuur van 30 per uur al ingang te doen vinden. Dat kan mogelijk ook het sluipverkeer doen afnemen en zorgen voor een aangenamere beleving.

Door de toetreding tot de ‘Coalitie van 30’ engageert de gemeente Willebroek zich ook tot kennisopbouw en -deling, partnerschap en enthousiasmering rond deze maatregel voor meer verkeersveiligheid en -leefbaarheid.

Gezocht: naam voor het nieuwe jeugdhuis

In het nieuwe Huis van de Vrije tijd op site De Schalk staan enkele enthousiaste jongeren te popelen om een nieuw jeugdhuis te openen. Ze hebben echter één probleem. Ze zoeken een nieuwe naam en dat doen ze niet alleen.

Om dit nieuwe hoofdstuk voor de Willebroekse jongeren goed in te zetten, organiseren ze momenteel een wedstrijd waarbij elke Willebroekenaar kans maakt op een mooie prijs. Iedereen die een toffe naam weet voor het nieuwe jeugdhuis, kan die tot 4 oktober doorgeven op www.willebroek.be/naam of via de Instagrampagina van het jeugdhuis.

Volop in de weer

De afgelopen weken hebben de vrijwilligers van het jeugdhuis allesbehalve stilgezeten. Een knotsgekke lijst met ideetjes voor activiteiten en enkele prachtige palletmeubels zijn daar alvast getuige van.

We willen later dit najaar kunnen opengaan met een breed aanbod en een diverse ploeg. Een goede naam voor ons nieuw jeugdhuis is daarbij onmisbaar!

Wil je zelf meehelpen?

Ben je zelf jong en van Willebroek en zie je een nieuwe ontspannende uitdaging wel zitten? Wil je graag betrokken worden bij het nieuw jeugdhuis? Neem snel contact op met de jeugddienst! Dat kan via jeugd@willebroek.be of met een berichtje naar hun Instagramprofiel.

Deel jouw voorstel voor een nieuwe naam

Ont-moeten: doe mee met onze workshops (10-daagse van “Samen veerkrachtig”)

Tijdens de 10-daagse van “Samen veerkrachtig” organiseren we op zondag 9 oktober 3 gratis workshops (yoga, meditatie of tai chi) in het Blaasveldbroek. 

Ont-moeten

De maatschappij waarin we nu leven wordt langzaam een maatschappij van moeten. Het perfecte schoonheidsideaal nastreven, hard werken, genoeg geld verdienen, een gezin stichten, gezond leven, to-do lijstjes afvinken, een interessant socialmedia-account beheren …

We moeten veel, heel veel … Dit kan soms heel verstikkend zijn en gevoelens van stress en onrust aanwakkeren.

Ontmoeten

Als er nu even niets meer moet en je gewoon even jezelf kan zijn? Ben je benieuwd hoe het voelt om even echt in contact te komen met jezelf? Of wil je gewoon even helemaal tot rust komen? Dan nodigen we je graag uit op ons mindfulness-event. Doe mee en maak op verschillende manieren kennis met mindfulness-oefeningen?

Doe mee!

Tijdens de 10-daagse van ‘Samen Veerkrachtig’ organiseren we op zondag 9 oktober drie verschillende workshops (yoga, meditatie en tai chi) van telkens een uurtje.

13.30 uur: Yoga

14.30 uur: Meditatie

15.30 uur: Tai chi

De workshops vinden plaats in de mooie natuur van het Blaasveldbroek. Als het regent, voorzien we een shelter. Na afloop van de workshop krijg je een gezonde versnapering en een drankje aangeboden.

Schrijf je hier in (Opgelet: de plaatsen zijn beperkt!)

Axel Daeseleire veilt kunstwerken Willebroeks dementieatelier

In het Antwerps Atelier-Café Who’s Afraid of Red, Yellow & Blue werden donderdagavond negen kunstwerken geveild, gemaakt door de deelnemers van het Willebroeks dementieatelier. Die kunstveiling vond plaats naar aanleiding van de Wereld Alzheimer Dag in september.

Kunstenares Nena Shaw, tevens eigenares van het kunstcafé, daagde eind april de deelnemers uit om een kunstwerk te maken op basis van de paletkleuren rood, geel en blauw. Die werken werden nu geveild naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Veilingmeester van dienst was acteur en kunstliefhebber Axel Daeseleire, die voor deze gelegenheid maar al te graag zijn medewerking verleende. 

1.500 euro

De veiling kon rekenen op heel wat enthousiaste kandidaat-kopers en er werd massaal geboden op de bijzondere werken gemaakt door de Willebroekse personen met dementie. Ook een Willebroekse delegatie was aanwezig, waaronder vijf deelnemers en enkele begeleiders van de ateliers. Alle werken vonden een eigenaar, in totaal brachten ze liefst 1.500 euro op. Dat bedrag gaat integraal naar de verderzetting en groei van ons dementieatelier.

COVID-19-herfstbooster vanaf 13 september in nieuw vaccinatiepunt

Om ons te beschermen tegen een mogelijke nieuwe besmettingsgolf deze winter adviseerde de Hoge Gezondheidsraad en de Task Force een nieuwe vaccinatie tegen Covid-19.

Daarop besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid om vanaf begin september een “herfstbooster” aan te bieden.

Uitnodigingen

Waarschijnlijk prikken we binnenkort aangepaste vaccins. Maar dit keurt het EMA al dan niet goed begin september. Dan kunnen de aangepaste vaccins geleverd worden.

Zodra dit duidelijk is, verstuurt het vaccinatiepunt N16 de uitnodigingen. Dus niet vanaf deze week (week van 22 augustus) zoals de algemene media schrijven. Ook heel wat andere vaccinatiecentra in Vlaanderen zullen zo te werk gaan. Je ontvangt je uitnodiging via post, e-box of burgerprofiel en via e-mail als je adres gekend is. Het is dus momenteel niet zinvol om over de uitnodiging contact op te nemen met het callcenter.

Herfstboosters

De risicogroepen, 65+ en personen met verlaagde immuniteit, en de zorgsector worden eerst uitgenodigd. Daarna volgen, in dalende leeftijd, alle 18+’ers die zich eerder al lieten vaccineren met minstens een basisvaccinatie. Tussen de laatste vaccinatie en de herfstbooster moet minstens 3 maanden tijd zijn.

Nieuw vaccinatiepunt

Voor deze herfstbooster verhuist het huidige vaccinatiepunt in de huisartsenwachtpost langs de N16 opnieuw naar een volwaardig vaccinatiecentrum voor de inwoners van Puurs-Sint-Amands, Bornem én Willebroek.

Vanaf 13 september haal je je herfstbooster in het Gymcenter in het Sportpark De Schans, Lichterstraat 70, 2870 Puurs-Sint-Amands. Deze locatie heeft heel wat parkeergelegenheid en is vlot bereikbaar met De Lijn (halte Lichterveld).

Het nieuwe vaccinatiepunt zal open zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 21.00 uur, nog tot half oktober.

Meer informatie

Je kan het vaccinatiepunt telefonisch bereiken tijdens de openingsuren via 03 203 27 02 of via een mailtje naar vaccinatie@elzkbv.be.

Tweede straatnaam vernoemd naar een vrouw in Willebroek

Sinds kort zijn er twee gloednieuwe straten in Willebroek. De Jupiterstraat en de Isabella Van den Bogaertstraat maken nu ook deel uit van het Willebroekse stratennet. Door de toename en (her)verkavelingen van percelen en woningen was het noodzakelijk om voor deze locaties een duidelijke, unieke straatnaam toe te kennen.  

De zij-as van de Venusstraat, waar recent een nieuwe verkaveling bijkwam, is sinds kort gekend als de Jupiterstraat. Net als bij de omliggende straten werd hier opnieuw voor een planeet gekozen. Ter hoogte van de Kebbinglei werd, binnen een nieuwe verkaveling, de Isabella Van den Bogaertstraat in het leven geroepen.

Meer vrouw op straat

De Isabella Van den Bogaertstraat is de tweede straat in Willebroek, vernoemd naar een vrouw. “Begin maart 2021, op Internationale Vrouwendag, startte de gemeente de zoektocht naar opmerkelijke vrouwen die een plek in ons collectief geheugen, én dus ook in ons straatbeeld, verdienen”, zegt Bavo Anciaux, schepen van Omgeving. “Willebroek telde slechts één straatnaam die vernoemd werd naar een vrouw: het Alida Peetersplein. Het was dan ook hoog tijd om daar verandering in te brengen.”

“Uit deze suggestieronde kwamen vijftien vrouwennamen uit de bus, waaronder schrijfster Tine Rabhooy, verzetsstrijdster Maria Moens, landbouwster Maria Bradt… Dit was dan ook de uitgelezen kans om uit deze rijke bron van namen inspiratie te halen voor een nieuwe straatnaam.”

Isabella Van den Bogaert

Voor de nieuwe straat ter hoogte van Kebbinglei in Blaasveld werd gekozen voor Isabella Van den Bogaert. Isabella werd geboren in 1749 in Willebroek en woonde en werkte in Blaasveld, op de plek waar later de crèche van Louis De Naeyer werd gebouwd.

lsabella Van den Bogaert was de welstellende dochter van Petrus Joannes Van den Bogaert, ooit burgemeester en beheerder van een maalderij met brouwerij. Haar moeder Catharina, was de dochter van notaris Van den Driessche uit Londerzeel.

Zoals zovele vrouwen moest ze zien te overleven in een woelige periode van staatsomwentelingen, de Franse bezetting, de boerenkrijg en de Hollandse periode. In 1796 trouwde Isabella met Emmanuel Benedict Rollier,  één van de grote verzetsstrijders ten tijde van de Boerenkrijg.

Willebroek maakt zich op voor bliksemsnel glasvezelnetwerk van Fiberklaar

• Gemeentebestuur Willebroek werkt samen met Fiberklaar voor uitrol van zijn open glasvezelnetwerk met in een eerste fase 12.434 huisaansluitingen

• Wanneer twintig procent van de inwoners voor 29 augustus aangeeft een gratis huisaansluiting te willen, wordt het volledig aansluitbaar gebied kosteloos fiberklaar gemaakt

• Fiberklaar start een uitgebreide informatiecampagne met onder andere een online infomoment op 16 augustus, vanaf 19.30 uur en een live infomoment op 19 augustus, vanaf 18.30 uur, voor vragen over de technologie en de huisaansluiting

• Als nutsbedrijf biedt Fiberklaar zelf geen abonnementen aan, maar geeft inwoners de kans om een glasvezelabonnement voor bliksemsnel en stabiel internet te nemen bij een van de deelnemende providers

Fiberklaar kondigt de komst van zijn open glasvezelnetwerk aan in Willebroek met in een eerste fase een potentieel van 12.434 huisaansluitingen. De voorwaarde is dat twintig procent van de Willebroekenaren zich voor 29 augustus inschrijft voor een gratis huisaansluiting, waarna het volledig aansluitbaar gebied kosteloos aangesloten wordt. Deze aansluiting is zonder abonnementsverplichting maar geeft inwoners de kans om een abonnement te nemen bij een van de deelnemende internetproviders die gebruik maken van het open netwerk. Fiberklaar start met een uitgebreide informatiecampagne met onder andere een online infomoment op 16 augustus en een live infomoment op 19 augustus.

Fiberklaar is met rasse schreden bezig aan de uitrol van zijn open glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Het nutsbedrijf investeert tweeënhalf miljard euro om tegen 2028, anderhalf miljoen huishoudens aan te sluiten. In de provincie Antwerpen lopen een resem campagnes waarbij op diverse plaatsen de werken al volop aan de gang zijn zoals onder andere in Lier, Niel, Schelle, Aartselaar en Geel.

Nu is het de beurt aan Willebroek waarbij Fiberklaar in een eerste fase 12.434 huisaansluitingen voor ogen heeft.

Burgemeester Eddy Bevers blikt alvast enthousiast vooruit: “Het gemeentebestuur zet zich dagelijks in om Willebroek verder klaar te stomen voor de digitale en technologische vooruitgang van het vierde industriële tijdperk. Via talrijke initiatieven zoals iPolicing of het digitale loket zetten we de digitale weg verder. En we willen ook dat onze inwoners op de digitale trein kunnen springen. Samen met Fiberklaar geven we hen nu toegang tot de internettechnologie van de toekomst. Een nieuwe troef voor Willebroek!”

“De contacten met het Willebroeks bestuur zijn erg constructief en positief. We kijken er naar uit om glasvezel te brengen naar de gemeente en de Willebroekenaren toegang te bieden tot ons open netwerk. We merken al veel enthousiasme in de provincie Antwerpen waar we ons project lanceerden, en verwachten dat dit niet anders zal zijn in Willebroek”, zegt Fiberklaar CEO Rik Missault.

Informatiemomenten

De inwoners van Willebroek kunnen met alle vragen over de technologie en de mogelijkheid om hun woning aan te sluiten terecht op een specifieke webpagina voor de gemeente, fiberklaar.be/willebroek en tijdens twee informatiemomenten. Zo is er een online infomoment op 16 augustus om 19.30 uur die te volgen is via computer, tablet of telefoon. Hiervan wordt een opname gemaakt die later kan worden herbekeken. Ook kunnen inwoners op 19 augustus vanaf 18.30 uur terecht in Het Volkshuis (August Van Landeghemstraat 47, 2830 Willebroek) voor een live infomoment. Tijdens beide momenten is er ruimschoots de tijd om vragen te stellen. Inschrijven voor de infosessies kan via de website fiberklaar.be/willebroek.

Start van de werken bij 20% 

De effectieve uitrol van het glasvezelnetwerk start wanneer minstens 20% van de Willebroekenaren voor 29 augustus aangeeft een gratis huisaansluiting te willen. Daarna wordt het volledige aansluitbaar gebied kosteloos fiberklaar gemaakt. In nauw overleg met het gemeentebestuur gebeurt de aanleg zoveel mogelijk in combinatie met andere infrastructuurwerken om eventuele overlast voor de inwoners tot een minimum te beperken.

Open netwerk

Fiberklaar ontwerpt, bouwt en beheert een open fibernetwerk in Vlaanderen. Als nutsbedrijf biedt ze zelf geen internetabonnementen aan. Zijn open netwerk is toegankelijk voor alle operatoren die via die weg fiberdiensten kunnen aanbieden.

Ook in Willebroek kunnen inwoners dankzij de gratis huisaansluiting zelf kiezen of, wanneer en bij welke telecomprovider ze een fiberabonnement nemen voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. De “Fiber to the Home” (FTTH) technologie garandeert de nodige stabiliteit en snelheid om ruimschoots te voldoen aan de noden van vandaag en morgen. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.     

Wat is fiber?

Fiber is een draad van glas, zo dun als haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.

De grote voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data - We doen steeds meer dingen tegelijk online: thuiswerken, gamen, films en series streamen, bestanden downloaden, ... Met fiberinternet kan je met het hele gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen.

Eigen aansluiting - Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die de internetprovider belooft.

Slimme keuze voor je huis - De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. Een slimme keuze dus! 

Over Fiberklaar

Fiberklaar is het fibernetwerkbedrijf in Vlaanderen en wil haar “Fiber To The Home” technologie naar vele Vlaamse steden en gemeenten brengen. Het bedrijf wil 1,5 miljoen Vlaamse woningen ‘fiberklaar’ maken tegen 2028. Deze fibertechnologie brengt glasvezel tot binnen in de woning en laat een supersnelle en stabiele communicatie toe. Fiberklaar biedt een open netwerk aan voor alle operatoren. De hoofdzetel bevindt zich in Gent.  

Herbestemming voor het oud gemeentehuis in Heindonk

Het oud gemeentehuis in Heindonk krijgt een nieuwe invulling. Een onderzoeksbureau onderzoekt samen met gemeente Willebroek de mogelijkheden van deze bijzondere site en gaat hiermee verder aan de slag.

Het gebouw dateert uit de 15de eeuw en is van groot historisch belang. “De volledige site kreeg doorheen de jaren verscheidene invullingen, zegt Thierry Serrien, schepen voor Cultuur. “De site bestond allereerst uit een kapel voor het augustinessenklooster, die later werd gebruikt als parochiekerk voor Heindonk, maar nadien ook als gemeentehuis met gemeenteschool en onderwijzerswoning. Later werd het gebouw heringericht als ontmoetingscentrum. Inwoners konden het gebruiken als repetitielokaal, maar ook voor de gemeenteraadsverkiezingen werd het gebouw ingezet.”

Herbestemmingsonderzoek

De huidige site van het voormalig gemeentehuis is een amalgaam van verschillende gebouwen die werden opgetrokken in verschillende periodes. “We willen het gebouw heropwaarderen en een nieuwe invulling geven voor de inwoners van Heindonk”, klinkt het. “Door de lange geschiedenis is de site complex en zijn er verschillende herbestemmingspistes mogelijk.”

In de volgende fase wordt het potentieel van de site verder onderzocht. In eerste instantie kijken we op lokaal niveau naar mogelijke bestemmingen. Het architectenbureau onderzoekt vervolgens alle ideeën ontwerpmatig, financieel en stabiliteit-technisch, samen met de gemeente.

Foto’s gezocht

Om het verhaal van de geschiedenis en de toekomst van het oud gemeentehuis volledig in kaart te kunnen brengen, gaat de gemeente Willebroek op zoek naar oude foto’s van de site. “Denk aan klasfoto’s, trouwfoto’s, foto's van de repeterende muzikanten, foto's van het gebouw, ... Via het Willebroek Wil Wat-platform kunnen die eenvoudig geüpload worden”, besluit schepen Serrien.

Willebroek wint drie prijzen tijdens ‘Openbaargroen Awards’

De gemeente Willebroek sleepte drie prijzen in de wacht tijdens de finale van de Openbaargroen Awards. De Kanaalgemeente werd in de bloemetjes gezet als bijenvriendelijke gemeente, ontving de maximumscore in de categorie ‘bloemengemeente’ en werd met de gemeentelijke begraafplaats derde in het onderdeel ‘beste groenrealisatie van 2021’. 

De Openbaargroen Awards is een wedstrijd voor steden en gemeenten georganiseerd door de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). De wedstrijd beoordeelt recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties in Vlaanderen.

Er waren drie verschillende wedstrijdcategorieën: groene gemeente, bijenvriendelijke gemeente en bloemengemeente. Willebroek werd derde laureaat met de begraafplaats voor beste groenrealisatie. Ook mag de gemeente zich ook dit jaar een bijenvriendelijke gemeente noemen. In de categorie bloemengemeente behaalde Willebroek dan weer de maximumscore. Vooral de kleurrijke bloemenweides vielen in de smaak bij de jury.

Mooie erkenning

“We zijn heel tevreden met deze mooie beloning voor onze Groendienst”, zegt Thierry Serrien, Willebroeks schepen voor Natuur en Groenontwikkelingen. “Er werd door hen bijvoorbeeld hard gewerkt om van de gemeentelijke begraafplaats een zo aangenaam mogelijke omgeving te maken. Het domein werd recent heraangelegd om bezoekers een plaats te bieden waar ze troost kunnen vinden en tot rust komen bij hun overleden naasten.”

“Dankzij de aanplanting van verschillende planten- en boomsoorten, aangepast aan elk seizoen, wordt het hele jaar door een mooi beeld gecreëerd. Bij de urnenvelden werden nieuwe banken geplaatst, ontmoetingsplekken waar bezoekers zich verbonden kunnen voelen met anderen en de omgeving.”

Kleurenpalet

“De Groendienst plant zorgvuldig welke perken op welke momenten worden gemaaid. Zo zorgen ze ervoor dat gedurende alle seizoenen steeds bloeiende bloemen of planten beschikbaar blijven voor de insecten in de buurt. In de lente zorgen bloemenweides dan voor een prachtig kleurenpalet dat bovendien bijdraagt aan de biodiversiteit van de omgeving.”

“De prijzen vormen een mooie pluim voor die collega’s van de Groendienst, die elke dag prachtig werk in onze gemeente leveren waar iedereen van kan genieten”, besluit de schepen. “Deze prijs is dan ook volledig hun verdienste.”

Stekr IGEMO

Stekr is een dienstverlening op poten gezet door streekintercommunale IGEMO en de gemeente Willebroek.

Het is een loket, waar je (live of op afstand) terecht kan voor vragen rond wonen en energie.

De website van Stekr is hier te vinden: https://stekr.be/

Via deze link vindt u de concrete werking van het Stekr-loket binnen de gemeente Willebroek: https://stekr.be/stekr-in-jouw-buurt/

Stekr is voor inwoners van Willebroek (en de gehele regio Rivierenland) hét aanspreekpunt voor gratis en onafhankelijk advies op maat van hun woning.

Het doel van Stekr: duurzaam en kwalitatief wonen voor iedereen (ook financieel) toegankelijk maken.


Het Europaplein blijft open ruimte 

Het college van burgemeester en schepenen van Willebroek besliste op 18 februari om het Europaplein in de wijk Den Brandt nabij de Dendermondsesteenweg helemaal groen en dus onbebouwd te laten. “Dit is het logische gevolg van onze nieuwe start voor onze gemeente”, zegt burgemeester Eddy Bevers.

Schepen van natuur- en groenontwikkeling en klimaat Thierry Serrien mocht de beleidskeuze bekendmaken. De aanleiding was de presentatie van verschillende toekomstscenario’s voor onder andere het Europaplein in het kader van het project ‘Open ruimte kansen in de plattelandsdorpen: kansenkavels en kansenroutes’ van de VZW Regionaal Landschap Rivierenland’.

“De klimaatveranderingen en de gevolgen ervan zoals hitte-eilanden in verstedelijkt gebied en wateroverlast door regenbommen maken de keuze voor het vrijwaren van open ruimte dringend en dwingend”, zo stelt schepen Thierry Serrien. “De nood aan ontharding, klimaatadaptatie, groene en blauwe dooradering vormen uitdagingen voor een goed en duurzaam woonkernbeleid en hierbij kiezen we alvast voor leefbaarheid met open ruimteverbindingen”, aldus de schepen.

Nochtans maakt het Europaplein deel uit van het BPA Dendermondsesteenweg-Zuid en zou een derde ervan bebouwd kunnen worden. “Een ruimtelijk uitvoeringsplan moet op termijn de ruimere context op een duurzame manier bekijken en het groene karakter ook vastleggen”, zegt schepen van omgeving Bavo Anciaux. “Op gemeentelijk niveau wordt trouwens met de opmaak van het Ruimteplan ook bekeken hoe we duurzame en dus goede keuzes voor de toekomst kunnen maken”, vult Anciaux verder aan.

Participatie

Thierry Serrien heeft als schepen ook nog de bevoegdheid participatie en drukt er dan ook nog graag op dat een en ander in samenspraak met de buurtbewoners zal worden ingevuld. “Op de korte termijn worden de noden van de buurtbewoners in kaart gebracht en bekijken we welke kleine accenten zoals bijvoorbeeld het bijplaatsen van enkele bomen mogelijk zijn”, aldus Serrien. Voor de site van de kleuterschool ’t Lindeke wordt op langere termijn bekeken wat er het toekomstscenario is: ook de open ruimte, een poortfunctie of een licht bouwprogramma. Ook hiervoor zal in de toekomst een participatietraject lopen.

Gemeente Willebroek lanceert nieuw digitaal evenementenloket

Nu de coronabarometer oranje kleurt en er o.a. in de evenementensector weer versoepelingen zijn, lanceert de gemeente Willebroek een nieuw digitaal evenementenloket. Via dit digitaal formulier kan iedereen gemakkelijk en snel een aanvraag indienen om een evenement in Willebroek te organiseren.

Digitaal evenementenloket

  Schepen van Evenementen, Thierry Serrien: “Bij de burgerbevraging ‘De 12 werken van Willebroek’ gaven de Willebroekenaars te kennen dat er nood is om een evenementenaanvraag gemakkelijker en sneller te maken. Daar is nu aan voldaan: de gemeente Willebroek lanceert een digitaal evenementenloket.” De aanpassing naar het nieuwe evenementenloket zorgt ervoor dat de aanvraag van een evenement vanaf nu kort, bondig en duidelijk verloopt. 

“Nu de maatregelen omtrent het organiseren en bijwonen van evenementen weer versoepeld zijn, ben ik er zeker van dat verenigingen, ondernemers, organisatoren… weer staan te popelen om leuke activiteiten te organiseren in onze gemeente. Met de komst van het nieuwe evenementenloket worden de aanvragen op een snelle en professionele manier verwerkt”, aldus Thierry Serrien.

Het evenementenloket kan je via de volgende link vinden: https://www.willebroek.be/evenementenloket

Evenementen voor iedereen toegankelijk

Samen met een nieuw digitaal evenementenloket wil de gemeente Willebroek verder inzetten op o.a. veiligheid en toegankelijkheid. “Iedereen die via https://www.willebroek.be/evenementenloket naar het evenementenloket surft, zal daar het document ‘Checklist toegankelijkheid evenementen’ vinden” vertelt schepen van Welzijn, Bavo Anciaux. Toegankelijkheid heeft betrekking op een grote groep mensen. Kleine maatregelen kunnen ervoor zorgen dat een activiteit beter geschikt is voor mensen met een fysieke of mentale beperking, mensen die in een rolstoel zitten, ouders die met een kinderwagen op stap zijn…

“De checklist is een hulpmiddel voor organisatoren om hun activiteit zo toegankelijk mogelijk te maken. Het zijn vrijblijvende richtlijnen die doen nadenken over kleine ingrepen die een organisator kan doorvoeren, maar die voor sommige mensen een wereld van verschil kunnen betekenen. Het spreekt voor zich dat we de checklist voor onze eigen evenementen en activiteiten gebruiken”, besluit Bavo Anciaux.

Een evenement aanvragen doe je via: https://www.willebroek.be/evenementenloket. Op die pagina kan je het Covid Event Risk Model terugvinden, alsook de checklist toegankelijkheid en andere nuttige pagina’s.

Ken jij de IVAREM app al?

Alle informatie over jouw afval en materialen zit in de IVAREM app op één centrale plaats. Via de IVAREM App blijf je op de hoogte over:

Je ophaalkalender

De openingsuren van het recyclagepark

Je DIFTAR-verbruik

Je bezoeken aan het recyclagepark

Afvalnieuws en tips

Dankzij de IVAREM App zit alle informatie over jouw afval op één centrale plaats. Daarnaast kan je met de app jouw afvalgedrag makkelijk bestuderen (indien DIFTAR). Hoe beter je inzicht in je afvalgedrag, hoe minder afval je gaat produceren en hoe minder je moet betalen.

Je kan de IVAREM-app gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store.

Wat als ik geen smartphone of tablet heb?

Je kan ook de gratis webtoepassing MIJN IVAREM gebruiken indien je geen mobiel toestel hebt.

Hoe kan ik inloggen in de app?

Als je je inlogt in de app, kan je al jouw bezoeken aan het recyclagepark alsook de aangeboden hoeveelheden afval (via DIFTAR) raadplegen. Dat kan op verschillende manieren. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!


Nieuw uitleensysteem maakt het de Willebroekse bibliotheekbezoeker vanaf 20 oktober een pak makkelijker

Vanaf 6 oktober krijgt de digitale dienstverlening van Bib Willebroek een upgrade. Daardoor kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen of terugbrengen. Tijdens deze upgrade is de bibliotheek gesloten van 6 oktober tot 20 oktober 2021.

Even dicht

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten verlopen, sluiten onze bib, net zoals de andere bibliotheken van de provincie Antwerpen, enkele dagen in oktober. De bibliotheek van Willebroek opent terug haar deuren op 20 oktober om 13.30 uur. Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een opleiding om met de nieuwe software te leren werken. Het hele systeem wordt dan ook tot in de puntjes getest.

Het systeem Wise zorgt vooral voor een vlottere dienstverlening in de bibliotheek. Zo kunnen leners op sommige plaatsen boeken uitlenen en terugbrengen in verschillende bibliotheken. Voor onze bibliotheekmedewerkers heeft het ook positieve gevolgen: boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper.

Ook voor de bibliotheken zelf is het een win. Dankzij het nieuwe systeem kunnen zij veel efficiënter (samen)werken.

Van een lokaal/provinciaal naar centraal systeem

Voor de aansluiting op het nieuwe systeem, werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Minister Gatz besliste bij de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een volledig nieuw, centraal systeem. Dat systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) biedt dit aan in Vlaanderen en werkt daarvoor nauw samen met ontwikkelaar en Nederlands marktleider OCLC|HKA.

In januari 2019 al gingen de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Na deze pilootfase volgden in maart nog 28 Limburgse bibliotheken. Binnen de drie jaar sluiten alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aan op het nieuwe systeem. Dat gebeurt in 7 golven van telkens ongeveer een half jaar. En nu is het de beurt aan de meeste bibliotheken uit de provincie Antwerpen.

Platform van digitale bibliotheekdiensten

Nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van digitale bibliotheekdiensten voor de burger. Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is Mijn Leestipper. Via deze dienst ontvangen bibliotheekleden leestips op maat, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren.

Lees meer over het nieuwe bibliotheeksysteem op de website van Cultuurconnect.

Extra oplaadpunt budgetmeter 

Willebroek wil diensten makkelijk bereikbaar maken voor zoveel mogelijk inwoners. Getrouw aan deze filosofie openden we in januari een bijkomend oplaadpunt voor klanten met een budgetmeter. Dit nieuwe oplaadpunt bevindt zich in het administratief centrum in de Pastorijstraat.

Het vroegere oplaadpunt in het LDC De Wilg blijft bestaan.

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij klanten vooraf betalen voor de elektriciteit en/of aardgas.

Het nieuwe oplaadpunt bevindt zich op de benedenverdieping van het Administratief Centrum, Pastorijstraat 1 in Willebroek. Klanten kunnen zelfstandig hun kaart opladen maar kunnen, indien zij dit wensen, ook begeleiding vragen aan de balie. Het oplaadpunt is bereikbaar tijdens de openingsuren van het Administratief Centrum:

Maandag: 9.00 – 12.30 / 13.30 - 16.00

Dinsdag: 9.00 – 12.30/ 13.30 - 16.00

Woensdag: 9.00 - 12u30 /13.30 - 16.00

Donderdag: 9.00 – 12.30 / 13.30 - 19.30

Vrijdag: 9.00 – 12.30 

Het oplaadpunt in het LDC, Wilgenhof 2 in Willebroek blijft eveneens bereikbaar tijdens de openingsuren van dat LDC:

Maandag: 9.00 – 11.00 / 13.30 - 16.00

Dinsdag: 9.00 – 11.00

Woensdag: 9.00 – 11.00 / 13.30 – 16.00

Donderdag: 9.00 – 11.00

Vrijdag: 9.00 – 11.00 / 13.30 - 16u00

Klanten die meer informatie wensen over de budgetmeter kunnen terecht bij Eandis, via de website http://www.eandis.be/eandis/klant/k_budgetmeter.htm of op het nummer 078 35 35 34.

ADRES
Boomsesteenweg 117
2830 Willebroek

CONTACT
Email: eureka.mail@telenet.be
Tel: +32 (0) 3886 02 75


  • GSM: +32 (0)485 40 24 85
  • Copyright Eureka 2020