Algemeen

Een overzicht van de gemeentelijke mededelingen

Netwerkdag voor erkende Willebroekse verenigingen

zaterdag 22 april 2023

Welkom op jouw netwerkdag

Op zaterdag 22 april kan je in het Huis van de Vrije Tijd heel wat komen ontdekken. Tijdens deze netwerkdag kan je andere verenigingen en gemeentediensten beter leren kennen én doe je vooral veel kennis op. Kennis die je kan helpen om de werking van jouw vereniging beter én gemakkelijker kan maken. Zo blijft je vereniging sterk en vitaal!


Naast het netwerken zijn er ook interessante workshops voorzien. De inhoud van deze workshops zijn uitgekozen op basis van jouw input. De voorbije twee jaar zijn we met tal van verenigingen in gesprek gegaan, hebben jullie via de nieuwsbrief een enquête ingevuld en hebben we jullie rechtstreeks gevraagd naar thema's die jullie als vereniging interesseren en jullie vooruit helpen.

Met de organisatie van deze netwerkdag willen we vanuit de gemeente Willebroek ook dank u te zeggen. Dank u aan alle vrijwilligers die onze verenigingen vorm geven! We hopen een steun te zijn zoals jullie dat ook zijn voor onze Willebroekenaren!

Zeg het voort! (een vereniging en de sterkte van het getal)

Graag nodigen we een delegatie per vereniging uit, een 6 tal bestuursleden, trainers, vrijwilligers of andere geëngageerde leden die de vereniging dragen.

Stuur de uitnodiging door en spreek af wie op 22 april aanwezig kan zijn en tracht zoveel mogelijk deel te nemen aan verschillende workshops. Plan zeker ook een vergadering in na de netwerkdag zodat je de informatie kan doorgeven aan de andere (bestuurs)leden. Niet enkel zal de dag bijdragen tot een sterkere vereniging: aals je een hele dag aanwezig bent, kan je dit ook ingeven in jouw subsidiedossier.

Elke deelnemer moet zich apart inschrijven via de link onderaan deze pagina.

Werken Mechelsesteenweg bijna afgerond

Goed nieuws voor fietsers en automobilisten in de buurt van de Mechelsesteenweg: de werken lopen stilaan op hun einde. Sinds december waren er voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen aan de gang. Aansluitend werd een nieuw fiets- en voetpad aangelegd. Deze werkzaamheden kaderen in het project van de heraanleg van het centrum van Blaasveld.

Vanaf woensdag 29 maart zal het fietspad opnieuw in beide richtingen gebruikt kunnen worden.

Op vrijdag 31 maart zal 's avonds ook de rijbaan zelf terug opengesteld worden in beide richtingen. Voorlopig zal dit nog enkele dagen met beurtelings verkeer moeten gebeuren, ter hoogte van het standbeeld tussen Emmanuel Rollierstraat en Thomas Vinçottestraat.

Deze werken hebben voor heel wat hinder gezorgd voor fietsers en automobilisten, maar nu is het einde dus in zicht. Het resultaat mag er zijn: een veiligere en beter toegankelijke Mechelsesteenweg voor iedereen.

We willen alle weggebruikers bedanken voor hun begrip en geduld tijdens deze werken.

Werkzaamheden Fiberklaar op Dendermondsesteenweg tijdens paasvakantie

Fiberklaar plant werkzaamheden op de Dendermondsesteenweg van 3 april tot en met 14 april 2023. Hierdoor geldt gefaseerd eenrichtingsverkeer en een omleidingsroute.

De verschillende fases:

maandag 3 april 2023 - dinsdag 4 april 2023

Watertoren tot Dendermondsesteenweg 49/51

Enkel verkeer mogelijk vanuit Willebroek richting A12.

Het verkeer komende van de A12 zal een omleiding dienen te volgen via Jozef Wautersstraat-Emiel Vanderveldestraat-Schoolweg.

maandag 3 april 2023 - woensdag 5 april 2023

Dendermondsesteenweg 49/51 - 117

Enkel verkeer mogelijk vanuit Willebroek richting A12.

Het verkeer komende van de A12 zal een omleiding dienen te volgen via Jozef Wautersstraat-Emiel Vanderveldestraat-Schoolweg.

woensdag 5 april 2023 - donderdag 6 april 2023

Dendermondsesteenweg 117- 129

Enkel verkeer mogelijk vanuit Willebroek richting A12.

Het verkeer komende van de A12 zal een omleiding dienen te volgen via Jozef Wautersstraat-Emiel Vanderveldestraat-Schoolweg.

donderdag 6 april 2023 - vrijdag 7 april 2023

Dendermondsesteenweg 129 - Nachtegaalstraat

Enkel verkeer mogelijk vanuit Willebroek richting A12.

Het verkeer komende van Willebroek richting A12 zal een omleiding moeten volgen via Jozef Wautersstraat-Scheldelaan-Denderlaan.

vrijdag 7 april 2023 - dinsdag 11 april 2023

Dendermondsesteenweg 155 C -179

Enkel verkeer mogelijk vanuit Willebroek richting A12.

Het verkeer komende van Willebroek richting A12 zal een omleiding moeten volgen via Denderlaan-Scheldelaan.

dinsdag 11 april 2023 - woensdag 12 april 2023

Dendermondsesteenweg - Jozef Wautersstraat

Enkel verkeer mogelijk vanuit Willebroek richting A12.

Het verkeer komende van de A12 zal een omleiding dienen te volgen via Jozef Wautersstraat-Emiel Vanderveldestraat-Schoolweg.

Werken in Broekstraat en Kasteelstraat in Blaasveld

Vanaf 3 april 2023 tot en met 14 april 2023 zal er in de Broekstraat en Kasteelstraat gewerkt worden in opdracht van verschillende nutsmaatschappijen (Pidpa, Proximus en Telenet).

De werken brengen onvermijdelijk enige hinder met zich mee. Om de veiligheid van de weggebruikers te garanderen, zal er eenrichtingsverkeer worden ingesteld voor de duur van de werken. Dit betekent dat het verkeer enkel van de Kasteelstraat in de Broekstraat zal kunnen rijden. Het verkeer komende van de Broekstraat en Heindonksesteenweg zal een omleiding moeten volgen via de Fabrieksstraat. De omleiding zal duidelijk aangegeven worden met behulp van verkeersborden.

Fietsers en voetgangers zullen steeds -mits de nodige voorzichtigheid- kunnen passeren.

De aannemer, OMV Natie, zal er alles aan doen om de werken zo snel en efficiënt mogelijk uit te voeren, zodat de hinder voor de buurtbewoners en het verkeer tot een minimum wordt beperkt.

Spot de Goeiemorgen Morgen!-vlag in Willebroek en maak kans op een vakantiecheque

Van 27 tot en met 31 maart 2023 zetten Peter Van de Veire en Kim Van Oncen met hun Radio2-ochtendshow 'Goeiemorgen Morgen!' de provincie Antwerpen in de kijker.

Ook in Willebroek wappert tijdens deze periode de Goeiemorgen Morgen!-vlag.

Spot jij de vlag in Willebroek? Dan maak je kans op een Vlaanderen Vakantiecheque van 400 euro! Je hoeft enkel een leuke foto van jou en de vlag door te sturen via de Radio2-app. Wie weet win je dan wel een weekendje weg in een regio die je minder goed kent!


Kom bloed geven op 3 en 14 april. Jij bent nodig!

De bloedvoorraad moet omhoog én stabiel blijven. Wist je dat je zomaar het leven van iemand kunt redden? Gewoon door bloed, plasma of bloedplaatjes te geven. Het vraagt amper een klein uurtje van je tijd. Dus waar wacht je op?

Kom bloed geven

Ook in 2023 organiseert het Rode Kruis Vlaanderen weer meerdere bloedinzamelingen in Willebroek.

De eerstvolgende inzameling vindt plaats op maandag 3 april 2023 en vrijdag 14 april 2023 in zaal De Twijg aan de August Van Landeghemstraat 115, tussen 17.30 en 20.30 uur.

De volledige kalender vind je op de website van het Rode Kruis.

Enkel op afspraak

Wegens de geldende maatregelen kan je enkel op afspraak bloed geven. Inschrijven kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. Maak nu je afspraak en kom bloed geven!

Toon jouw creaties op de Kanaalfeesten

Mis deze kans niet om jouw creaties te tonen op het grootste festival van Willebroek!

Beleef op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni 2023 het grootste festival van Willebroek: de Kanaalfeesten! Met meer dan 10.000 unieke festivalbezoekers, topmuziekacts, kermis en gezellige braderie met foodstreet op verschillende locaties in het centrum, is de sfeer gegarandeerd.

Voor de braderie zijn we op zoek naar enthousiaste standhouders die de zomer- en festivalvibe uitdragen. Ben jij die creatieve handelaar, vereniging of organisatie die de mooiste hennatatoeages zet, leuke festivalkapsels of make-up creëert, zelfgemaakte handtasjes of dromenvangers ontwerpt en verkoopt? Meld je dan nu aan!

Neem voor meer informatie of inschrijving contact op met de dienst lokale economie via lokale.economie@willebroek.be of 03 866 90 30. Inschrijven kan tot 8 mei 2023.

Mis deze kans niet om jouw creaties te tonen op het grootste festival van Willebroek!

Ontdek onze nieuwe beweegroutes

10.000 stappen in de goede richting, da’s Willebroek!

De gemeente Willebroek is één van de meer dan 200 Vlaamse gemeenten en steden die deelneemt aan de 4 jaar durende campagne '10.000 stappen: elke stap telt!'. Met deze campagne willen we buurten creëren die meer beweging mogelijk maken én stimuleren.

De eerste stap is gezet!

In 2021 werden er op verschillende plaatsen in onze gemeente stappensignalisaties geplaatst. Deze tonen aan dat ook kleine afstanden tussen nuttige locaties waardevolle extra stappen opleveren. 10.000 stappen per dag is een streefdoel, maar elke stap extra is al goed voor de gezondheid.

Maar ook in 2022 en 2023 engageerden we ons verder om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen, daarom heeft gemeente Willebroek een nieuwe beweegroute ontwikkeld.

Onze nieuwe beweegroute helpt je meer te bewegen

Niet iedereen kan zich een duur sportabonnement veroorloven of heeft door een drukke agenda niet de tijd om zich aan te sluiten bij een sportclub, waar toch wel verwacht wordt dat je een aantal keer in de week aanwezig bent.

Een beweegroute is het perfecte alternatief. Het is vlakbij, vrijblijvend en volledig gratis. Het is een wandeling met leuke beweegopdrachten onderweg. De oefeningen zijn eenvoudig en maken gebruik van bestaande elementen in het straatbeeld, zoals een zitbank, boom, trap,… Volg de route en zoek de groene borden met de oefeningen. Deze leuke beweegroute gaat je helpen om dat 10 000 stappen-doel met gemak te halen. Een fitter lichaam en goed gemoed krijg je er gratis bij.

Waar vind je deze beweegroutes?

We hebben gekozen om deze in het centrum te plaatsen omdat het centrum het minst uitnodigt om te sporten. In de deelgemeentes hebben we veel groen en er wordt vaak gewandeld. Niet voor elke Willebroekenaar is het evident om daar te geraken.

De routes starten aan het Huis van de Vrije Tijd (Stadionlaan 2, WIllebroek) en leiden je langs de mooiste en groenste plekjes in ons centrum. 

Geen treinen tussen Willebroek en Mechelen tijdens tweede week paasvakantie

Van 8 tot en met 16 april 2023 zullen er geen treinen rijden tussen Mechelen en Willebroek. Ook het treinverkeer tussen Mechelen en Londerzeel is in die periode onderbroken. Er rijdt een vervangbus.

Kruispunt Jozef Wautersstraat en Stationsplein onderbroken

De werken in de stationsbuurt gaan een nieuwe fase in. De werfzone wordt uitgebrid waardoor vanaf 23 januari 2023 ook het kruispunt van de Jozef Wautersstraat en Stationsplein onderbroken is. De buurtbewoners ontvingen hierover van de aannemer een bewonersbrief met meer informatie.

Door de werkzaamheden zijn heel wat parkeerplaatsen in de buurt niet beschikbaar. Naast de parking aan de Stationsstraat zullen vanaf 23 januari 2023 ook de parkeerplaatsen aan het Stationsplein (richting fietsostrade) niet meer bereikbaar zijn. Daarom werd in oktober 2022 een tijdelijke parking aangelegd in Bedrijvenpark De Veert, aan de noordzijde van het station. De perrons zijn vanaf de tijdelijke parking eenvoudig te bereiken via de tunnel onder de sporen.

Gezocht: uitbater horecazaak in het Huis van de Vrije Tijd (site De Schalk)

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Willebroek is op zoek naar een concessiehouder voor de horecazaak in het Huis van de Vrije Tijd, site De Schalk (Stadionlaan 2 in Willebroek).

De zaak bevindt zich op het gelijkvloers en bestaat uit een verbruikszaal, een keuken, een berging en een buitenterras.

Voor de geïnteresseerden wordt een (verplicht) plaatsbezoek georganiseerd. Inschrijven voor een plaatsbezoek doe je vooraf via Michel Glorie (michel.glorie@willebroek.be, 03 866 90 11 of 0498 90 24 62).

De uiteindelijke voorstellen moeten uiterlijk worden ingediend op 13 maart 2023, 10.00 uur.

Alle details over de concessie vind je in onderstaande documenten of via e-procurement in het Bulletin der Aanbestedingen.

Concessieovereenkomst

Concessieleidraad

Raming concessie

Vanaf januari 2023 mogen drankcapules in de PMD-zak

Goed nieuws want vanaf 1 januari 2023 kan je ook je plastic en metalen drankcapsules sorteren in de blauwe PMD-zak.

100% rookvrije perrons

Vanaf 1 januari 2023 worden alle perrons in de Belgische stations rookvrij, ook die in open lucht. Het wordt het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Een stukje geschiedenis

Sinds 2004 geldt er een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei 2022 heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2023.

Tal van voordelen

De maatregel levert tal van voordelen op. Uiteraard is het goed voor de gezondheid, zowel voor die van de reizigers als die van het NMBS-personeel, die niet langer passief meeroken. Daarnaast worden ook kinderen niet langer blootgesteld aan sigarettenrook in deze openbare ruimte.

Dankzij het rookverbod vermindert ook het aantal sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen, wat bijdraagt aan een netter station en aan het comfort van de reizigers.

No-smokingcampagne

Van 19 december 2022 tot en met 31 januari 2023 zal een voorlichtings- en bewustmakingscampagne worden georganiseerd. Het doel is om een positieve mentaliteitswijziging teweeg te brengen – vanuit hoffelijkheid – voor een betere gezondheid en minder afval.

Itsme nu ook beschikbaar voor jongeren vanaf 16 jaar

Voortaan kunnen ook jongeren vanaf 16 jaar een account aanmaken bij itsme.


Dit kan enkel via hun bank (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, CBC, KBC, Fintro of Hello Bank), als ze hun eID-kaart recent hebben laten uitlezen in een bankkantoor.

Voorlopig is het niet mogelijk om een itsme-account aan te maken via de elektronische identiteitskaart. De chip van een identiteitskaart bevat namelijk een handtekeningcertificaat en dat kan pas geactiveerd worden wanneer je meerderjarig wordt. Heb je voor je 18e verjaardag een eID aangevraagd, dan is dit handtekeningencertificaat niet geactiveerd. Vanaf de dag dat je 18 jaar wordt, kan je een afspraak maken bij het burgerteam om dit certificaat te activeren.

Willebroek treedt toe tot 'Coalitie van 30'

Verkeersveiligheid en -leefbaarheid staan hoog op de mobiliteitsagenda in Willebroek. Onder meer daarom treedt onze gemeente toe tot de ‘Coalitie van 30’. Er wordt bekeken waar binnen de bebouwde kom een snelheidsbeperking van 30 km/u kan worden ingevoerd.

Uit cijfers blijkt dat te veel voetgangers en fietsers in de bebouwde kom het risico lopen om verkeersslachtoffer te worden. Onze gemeente ging het engagement aan om samen met de provincie Antwerpen in het kader van het traject ‘Verkeersveilige gemeente’ dit risico tot een absoluut minimum te beperken.

Leefbare straten

Het is ook de bedoeling meer mensen op de fiets te krijgen, zeker voor korte verplaatsingen. Waar het verkeer gemengd wordt in dorpscentra en verblijfsgebieden, dienen fietsers zich op hun gemak te voelen en dan is deze aangepaste snelheid een noodzaak. Minder optrekken met de wagen zorgt ook voor meer leefbare en aangename straten.

Eerst de dorpscentra

Nu is het de bedoeling alvast in de dorpscentra aan de slag te gaan om daar de cultuur van 30 per uur al ingang te doen vinden. Dat kan mogelijk ook het sluipverkeer doen afnemen en zorgen voor een aangenamere beleving.

Door de toetreding tot de ‘Coalitie van 30’ engageert de gemeente Willebroek zich ook tot kennisopbouw en -deling, partnerschap en enthousiasmering rond deze maatregel voor meer verkeersveiligheid en -leefbaarheid.

Stekr IGEMO

Stekr is een dienstverlening op poten gezet door streekintercommunale IGEMO en de gemeente Willebroek.

Het is een loket, waar je (live of op afstand) terecht kan voor vragen rond wonen en energie.

De website van Stekr is hier te vinden: https://stekr.be/

Via deze link vindt u de concrete werking van het Stekr-loket binnen de gemeente Willebroek: https://stekr.be/stekr-in-jouw-buurt/

Stekr is voor inwoners van Willebroek (en de gehele regio Rivierenland) hét aanspreekpunt voor gratis en onafhankelijk advies op maat van hun woning.

Het doel van Stekr: duurzaam en kwalitatief wonen voor iedereen (ook financieel) toegankelijk maken.


Ken jij de IVAREM app al?

Alle informatie over jouw afval en materialen zit in de IVAREM app op één centrale plaats. Via de IVAREM App blijf je op de hoogte over:

Je ophaalkalender

De openingsuren van het recyclagepark

Je DIFTAR-verbruik

Je bezoeken aan het recyclagepark

Afvalnieuws en tips

Dankzij de IVAREM App zit alle informatie over jouw afval op één centrale plaats. Daarnaast kan je met de app jouw afvalgedrag makkelijk bestuderen (indien DIFTAR). Hoe beter je inzicht in je afvalgedrag, hoe minder afval je gaat produceren en hoe minder je moet betalen.

Je kan de IVAREM-app gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store.

Wat als ik geen smartphone of tablet heb?

Je kan ook de gratis webtoepassing MIJN IVAREM gebruiken indien je geen mobiel toestel hebt.

Hoe kan ik inloggen in de app?

Als je je inlogt in de app, kan je al jouw bezoeken aan het recyclagepark alsook de aangeboden hoeveelheden afval (via DIFTAR) raadplegen. Dat kan op verschillende manieren. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!

ADRES
Boomsesteenweg 117
2830 Willebroek

CONTACT
Email: eureka.mail@telenet.be
Tel: +32 (0) 3886 02 75


  • GSM: +32 (0)485 40 24 85
  • Copyright Eureka 2020