Algemeen

Een overzicht van de gemeentelijke mededelingen

Willebroek viert Dag van de Klant met € 4000 aan prijzen

De gemeente Willebroek viert op zaterdag 30 september de Dag van de Klant. Op het Louis De Naeyerplein kunnen bezoekers genieten van een dag vol plezier, verrassingen en leuke prijzen.

Prijzenrad

Een van de hoogtepunten van de dag is het Prijzenrad. Bezoekers kunnen vanaf 14.00 uur één keer gratis aan het rad draaien en zo kans maken op diverse prijzen, waaronder Willebroekbonnen, leuke gadgets en waardevolle geschenken van lokale handelaars. In totaal is er voor € 4000 aan prijzen te winnen.

Lekker Willebroek

Ook handelaarsvereniging Willebroek Winkelhart is van de partij en organiseert het foodtruckfestival Lekker Willebroek op het Louis De Naeyerplein. Bezoekers kunnen hier terecht voor een heerlijke maaltijd of snack. Er zijn foodtrucks met verschillende gerechten, dus er is voor ieder wat wils. Ook Unizo Willebroek draagt haar steentje bij en zorgt voor kleurrijke hebbedingetjes.

Lokale economie versterken

Schepen voor Lokale Economie Ilse Lenvain: "We willen de lokale economie in Willebroek versterken. De Dag van de Klant en Lekker Willebroek zijn een geweldige kans om onze inwoners te verwennen en onze lokale handelaars in de schijnwerpers te zetten. In de plannen van het gemeentebestuur om het centrum van Willebroek een vernieuwende impuls te geven, is de lokale handel immers één van onze belangrijkste prioriteiten."


Gezocht: deelnemers 76ste Carnavalstoet Willebroek

Op zondag 17 maart 2024 is het weer tijd voor Willebroek Carnaval. Deze kleurrijke optocht begint met de vrolijke verschijning van Janneke, Mieke en Katoke, onze geliefde Willebroekse reuzenfamilie.

Of je nu een carnavalsgroep, een muziekkorps, een vereniging, een bedrijf of gewoon een groep vrienden bent, iedereen kan deelnemen aan de 76ste Willebroekse Carnavalstoet. Breng je creativiteit tot leven en deel in de feestvreugde van dit historische evenement!

Schrijf je in via onderstaand formulier en sluit je aan bij onze carnavalsfamilie.

Willebroek zoekt Prins-Ambassadeur 2024

Wie op zondag 17 maart 2024 de scepter wil zwaaien over onze kanaalgemeente tijdens de 76ste carnavalstoet, moet nu in actie schieten. De inschrijvingsperiode voor Prins-Ambassadeur 2024 is volop bezig!

Wat moet je doen?

Stuur onderstaand inschrijvingsformulier ten laatste op maandag 13 november 2023 ingevuld naar evenementen@willebroek.be of naar Comité van de Carnavalstoet – Pastorijstraat 1 – 2830 Willebroek.

Saar en Kamiel: de Willebroekse deelwagens

De gemeente Willebroek zet verder in op duurzame mobiliteit. De gemeente biedt haar inwoners de mogelijkheid om gebruik te maken van twee elektrische deelwagens. Deze deelwagens komen er in samenwerking met energiecoöperatieve Klimaan cvso. De twee wagens krijgen hun plekje aan het station en aan de kerk.

Hoe werkt het?

Je schrijft je in als lid van Klimaan en reserveert een wagen via een online platform of een app. Je betaalt per kilometer en per uur, inclusief brandstof, verzekering en onderhoud. Je kunt de wagen ophalen en terugbrengen op een vaste standplaats, waar ook een laadpaal aanwezig is.

Waarom kiezen voor een elektrische deelwagen?

Een elektrische deelwagen is goed voor het milieu, want hij stoot geen CO2 uit en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Een elektrische deelwagen is ook goed voor je portemonnee, want je bespaart op de kosten van een eigen wagen, zoals aankoop, verzekering, onderhoud en brandstof. En een elektrische deelwagen is goed voor je buurt, want hij neemt minder parkeerplaats in beslag en zorgt voor minder verkeer.

Saar en Kamiel, de 2 Willebroekse deelwagens

Als inwoner kon je zelf mee bepalen welke roepnaam de nieuwe deelwagens zouden krijgen. Uiteindelijk kwamen Saar en Kamiel als winnaars uit de bus. De beginletter verwijst naar hun standplaats. Saar vind je aan het station, Kamiel aan de kerk.

Meer weten?

Op donderdag 28 september 2023 vindt er een infoavond plaats over deelmobiliteit in Willebroek. Iedereen is welkom in Kasteel Bel-Air (Mechelsesteenweg 102, Blaasveld) om 19.30 uur.

Wil je meer weten over de elektrische deelwagens van Klimaan? Surf dan naar www.klimaan.be of neem contact op met info@klimaan.be.

Wandel mee tijdens de Nacht van de Duisternis op 14 oktober

Ook in 2023 doet Willebroek mee aan de Nacht van de Duisternis. Op zaterdag 14 oktober doven we -waar mogelijk- onze straatverlichting en kan jij deelnemen aan een begeleide boswandeling in het Blaasveldbroek. Samen met een gids maak je een mooie tocht in het maanlicht. Onderweg krijg je uitgebreide informatie over het nachtleven in de natuur.

Elk kwartier gaat er een beperkte groep onder begeleiding van een gids op pad voor een korte, kindvriendelijke wandeling. Het vertrek is voorzien aan de parking van het Blaasveldbroek in de Broekstraat. De eerste korte wandeling start om 19.00 uur, de laatste om 21.00 uur. Inschrijven is verplicht en kan via de link onderaan deze pagina.

Er is ook een langere tocht voor personen die graag een grotere lus willen stappen. De lange tochten starten om 19.15 en 19.45 uur. (Deze langere tocht is inmiddels volzet.)

Net als de voorbije jaren slaan we de handen in elkaar met de Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant, Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Natuurgidsen van ’t Broek. Tijdens de wandeling geven zij je onder meer info over de effecten van lichtvervuiling, zowel bij mens als dier.

De Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant zorgt er bij helder weer voor dat we de sterren en hemel kunnen bewonderen door diverse telescopen.

Natuurpunt zorgt voor randanimatie en interessante weetjes

De gemeente Willebroek trakteert op een warme chocomelk of een lekker kopje soep zodat iedereen na de wandeling een beetje kan opwarmen.

Zet je stevigste wandelschoenen al klaar, want het kan modderig zijn tijdens de wandeling. Zaklampen laten we thuis, zo doen we zelf niet aan lichtvervuiling.

Wil je meer informatie? Contacteer ons via omgeving@willebroek.be of 03 866 90 50.

Doe je mee met "Samen koken, samen eten"?

Heb je zin om lekker te koken en samen met andere mensen te eten? Dan is "Samen Koken, Samen Eten" iets voor jou!

Tijdens deze activiteit kook je samen met andere mensen een heerlijke maaltijd. Na het koken eten we samen en doen we de afwas.

De activiteit vindt elke maand plaats op een andere locatie. In september koken we in LDC De Wilg, in oktober in Kasteel Bel-Air en in november in Argos. In december organiseren we een kookworkshop. Tijdens deze workshop leer je nieuwe recepten en technieken.

De activiteit is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je leeftijd of ervaring. Deelname kost € 4 voor een volwassene en € 3 voor een kind jonger dan 12. Met een Vrijetijdspas betaal je € 2 (volwassene) of € 1 (-12 jaar).

Inschrijven in verplicht en kan aan de balie van Lokaal Dienstencentrum De Wilg (Wilgenhof 2 in Willebroek) of bij de dienst Samenleven (samenleven@willebroek.be of 03 866 91 25).

Woensdag 13 september 2023 15 uur koken, 18 uur eten

LDC De Wilg (Wilgenhof 2)

Woensdag 11 oktober 2023 15 uur koken, 18 uur eten

Kasteel Bel-Air (Mechelsesteenweg 102)

Donderdag 9 november 2023 15 uur koken, 18 uur eten

Argos (Breendonkstraat 1b)

KOOKWORKHOP

Woensdag 13 december 2023 15 uur workshop, 18 uur eten

Huis v/d Vrije Tijd, site De Schalk (Stadionlaan 2, Willebroek)

Tijdelijk eenrichtingsverkeer in deel van Stationsstraat (vanaf 2 mei)

Door de huidige omleiding ten gevolge van de werken aan de stationsomgeving zal het stukje Stationsstraat tussen het station en de Guido Gezellestraat vanaf dinsdag 2 mei 2023 tijdelijk enkelrichting worden gemaakt. Je zal dan enkel nog van het station in de richting van de kerk kunnen rijden. In de andere richting, naar het station toe, is er door de werken namelijk geen inkomend verkeer toegelaten.

Deze enkelrichting heeft verschillende voordelen voor zowel de omleiding als de weggebruikers. Ten eerste zal de omleiding duidelijker zijn doordat er geen verkeer meer is in de rijrichting die voorlopig enkel nog nuttig was om de parkeerstroken te bereiken. Bovendien zal het invoeren van eenrichtingsverkeer een bijkomende tijdelijke parkeerstrook creëren op het rijvak dat vrijkomt. Hierdoor zal er meer parkeergelegenheid zijn voor bewoners en bezoekers. Daarnaast zal de bestaande parkeerstrook aan de zijde van de woningen makkelijker bereikbaar zijn voor de weggebruikers. Bestuurders hoeven niet meer om te keren om hun auto reglementair te parkeren, omdat de huidige parkeerrichting wordt omgekeerd.

Wij hopen dat deze tijdelijke maatregel het verkeer in onze gemeente vlotter en veiliger zal doen verlopen tijdens de omleiding.

Pastorijstraat tijdelijk dubbelrichting tijdens werken stationsbuurt

Door de werken in de stationsbuurt wordt de Pastorijstraat tijdelijk omgezet naar een straat met verkeer in beide richtingen. Dit moet zorgen voor een vlottere doorstroming tijdens de werkzaamheden in de omgeving van het station.

We vragen weggebruikers om rekening te houden met de gewijzigde situatie en te anticiperen op tegenliggers.

Na de werkzaamheden wordt de Pastorijstraat opnieuw enkelrichting.

Willebroek gaat strijd aan in het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

De gemeente Willebroek gaat mee de strijd aan om de volgende zeven maanden zoveel mogelijk tegels te wippen. Het doel is om massaal tegels te vervangen door bloemen, planten en/of geveltuinen. Zo kunnen we onze grijze voortuintjes meer en meer omtoveren in een groen paradijs! Wip jij mee?

De voordelen van ontharden en groen kennen we intussen allemaal. Het is een pak aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten en zorgt dus meer biodiversiteit. Het is koeler in de zomer en water kan beter doordringen in de grond. Op langere termijn zorgt het voor gezondere lucht. Bovendien is het goed voor je humeur én het uitzicht van je gevel en het straatbeeld. Redenen genoeg, toch?

Doe mee

Met het Vlaams Kampioenschap tegelwippen worden alle Vlaamse steden en gemeentes uitgedaagd om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen tussen 21 maart en 31 oktober 2023. Elke tegel telt dus. En daarom roepen we op om in je voor-, achter-, zij- of geveltuin alleen de hoogst noodzakelijke verhardingen te behouden. Kan je je oprit niet meer waterdoorlatend maken met minder verharding? Kan daar geen boompje bij, geen kleurrijke bloembollen of mooie klimroos?

Kan al met één tegel

Woon je in een straat zonder voortuin, dan kan je zeker wel minstens één tegel wippen om een mooie geveltuin te creëren met een rozenstruik, lavendelstruik of een andere bijenvriendelijke plant. En het makkelijkste van al is, onze groendienst komt jouw geveltuin zelf klaarmaken, gratis en voor niks. Uiteraard zijn er enkele planten die het beter doen dan anderen als geveltuinplant. Ook daarin kunnen wij advies geven.

Registreer jouw gewipte tegels

Wil jij op het voetpad aan jouw woning een geveltuin? Dan moet je dit aanvragen via www.willebroek.be/tegeltuin. Daar vind je ook tips met geschikte planten en het reglement. Zo kunnen onze medewerkers jouw aanvraag eenvoudig behandelen. Elke andere ontharding op privéterrein hoef je niet aan te vragen, maar je kan jouw gewipte m² voor een tegeltuin of een andere verharding die je wegneemt, steeds indienen op www.vk-tegelwippen.be. Zo help je Willebroek mee naar de eerste plek!

Ontdek onze nieuwe beweegroutes

10.000 stappen in de goede richting, da’s Willebroek!

De gemeente Willebroek is één van de meer dan 200 Vlaamse gemeenten en steden die deelneemt aan de 4 jaar durende campagne '10.000 stappen: elke stap telt!'. Met deze campagne willen we buurten creëren die meer beweging mogelijk maken én stimuleren.

De eerste stap is gezet!

In 2021 werden er op verschillende plaatsen in onze gemeente stappensignalisaties geplaatst. Deze tonen aan dat ook kleine afstanden tussen nuttige locaties waardevolle extra stappen opleveren. 10.000 stappen per dag is een streefdoel, maar elke stap extra is al goed voor de gezondheid.

Maar ook in 2022 en 2023 engageerden we ons verder om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen, daarom heeft gemeente Willebroek een nieuwe beweegroute ontwikkeld.

Onze nieuwe beweegroute helpt je meer te bewegen

Niet iedereen kan zich een duur sportabonnement veroorloven of heeft door een drukke agenda niet de tijd om zich aan te sluiten bij een sportclub, waar toch wel verwacht wordt dat je een aantal keer in de week aanwezig bent.

Een beweegroute is het perfecte alternatief. Het is vlakbij, vrijblijvend en volledig gratis. Het is een wandeling met leuke beweegopdrachten onderweg. De oefeningen zijn eenvoudig en maken gebruik van bestaande elementen in het straatbeeld, zoals een zitbank, boom, trap,… Volg de route en zoek de groene borden met de oefeningen. Deze leuke beweegroute gaat je helpen om dat 10 000 stappen-doel met gemak te halen. Een fitter lichaam en goed gemoed krijg je er gratis bij.

Waar vind je deze beweegroutes?

We hebben gekozen om deze in het centrum te plaatsen omdat het centrum het minst uitnodigt om te sporten. In de deelgemeentes hebben we veel groen en er wordt vaak gewandeld. Niet voor elke Willebroekenaar is het evident om daar te geraken.

De routes starten aan het Huis van de Vrije Tijd (Stadionlaan 2, WIllebroek) en leiden je langs de mooiste en groenste plekjes in ons centrum. 

Gezocht: uitbater horecazaak in het Huis van de Vrije Tijd (site De Schalk)

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Willebroek is op zoek naar een concessiehouder voor de horecazaak in het Huis van de Vrije Tijd, site De Schalk (Stadionlaan 2 in Willebroek).

De zaak bevindt zich op het gelijkvloers en bestaat uit een verbruikszaal, een keuken, een berging en een buitenterras.

Voor de geïnteresseerden wordt een (verplicht) plaatsbezoek georganiseerd. Inschrijven voor een plaatsbezoek doe je vooraf via Michel Glorie (michel.glorie@willebroek.be, 03 866 90 11 of 0498 90 24 62).

De uiteindelijke voorstellen moeten uiterlijk worden ingediend op 13 maart 2023, 10.00 uur.

Alle details over de concessie vind je in onderstaande documenten of via e-procurement in het Bulletin der Aanbestedingen.

Concessieovereenkomst

Concessieleidraad

Raming concessie

100% rookvrije perrons

Vanaf 1 januari 2023 worden alle perrons in de Belgische stations rookvrij, ook die in open lucht. Het wordt het sluitstuk van een lange evolutie richting 100% rookvrije treinen, stations en perrons.

Een stukje geschiedenis

Sinds 2004 geldt er een rookverbod aan boord van de treinen. In 2009 werd dat rookverbod uitgebreid naar alle stationsgebouwen en alle gesloten publiek toegankelijke plaatsen, inclusief de overdekte perrons, zoals in Brussel-Centraal. Op 6 mei 2022 heeft de Kamer een wet aangenomen om alle perrons – ook die in open lucht – rookvrij te maken. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2023.

Tal van voordelen

De maatregel levert tal van voordelen op. Uiteraard is het goed voor de gezondheid, zowel voor die van de reizigers als die van het NMBS-personeel, die niet langer passief meeroken. Daarnaast worden ook kinderen niet langer blootgesteld aan sigarettenrook in deze openbare ruimte.

Dankzij het rookverbod vermindert ook het aantal sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen, wat bijdraagt aan een netter station en aan het comfort van de reizigers.

No-smokingcampagne

Van 19 december 2022 tot en met 31 januari 2023 zal een voorlichtings- en bewustmakingscampagne worden georganiseerd. Het doel is om een positieve mentaliteitswijziging teweeg te brengen – vanuit hoffelijkheid – voor een betere gezondheid en minder afval.

Itsme nu ook beschikbaar voor jongeren vanaf 16 jaar

Voortaan kunnen ook jongeren vanaf 16 jaar een account aanmaken bij itsme.


Dit kan enkel via hun bank (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, CBC, KBC, Fintro of Hello Bank), als ze hun eID-kaart recent hebben laten uitlezen in een bankkantoor.

Voorlopig is het niet mogelijk om een itsme-account aan te maken via de elektronische identiteitskaart. De chip van een identiteitskaart bevat namelijk een handtekeningcertificaat en dat kan pas geactiveerd worden wanneer je meerderjarig wordt. Heb je voor je 18e verjaardag een eID aangevraagd, dan is dit handtekeningencertificaat niet geactiveerd. Vanaf de dag dat je 18 jaar wordt, kan je een afspraak maken bij het burgerteam om dit certificaat te activeren.

Stekr IGEMO

Stekr is een dienstverlening op poten gezet door streekintercommunale IGEMO en de gemeente Willebroek.

Het is een loket, waar je (live of op afstand) terecht kan voor vragen rond wonen en energie.

De website van Stekr is hier te vinden: https://stekr.be/

Via deze link vindt u de concrete werking van het Stekr-loket binnen de gemeente Willebroek: https://stekr.be/stekr-in-jouw-buurt/

Stekr is voor inwoners van Willebroek (en de gehele regio Rivierenland) hét aanspreekpunt voor gratis en onafhankelijk advies op maat van hun woning.

Het doel van Stekr: duurzaam en kwalitatief wonen voor iedereen (ook financieel) toegankelijk maken.


Ken jij de IVAREM app al?

Alle informatie over jouw afval en materialen zit in de IVAREM app op één centrale plaats. Via de IVAREM App blijf je op de hoogte over:

Je ophaalkalender

De openingsuren van het recyclagepark

Je DIFTAR-verbruik

Je bezoeken aan het recyclagepark

Afvalnieuws en tips

Dankzij de IVAREM App zit alle informatie over jouw afval op één centrale plaats. Daarnaast kan je met de app jouw afvalgedrag makkelijk bestuderen (indien DIFTAR). Hoe beter je inzicht in je afvalgedrag, hoe minder afval je gaat produceren en hoe minder je moet betalen.

Je kan de IVAREM-app gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple App Store.

Wat als ik geen smartphone of tablet heb?

Je kan ook de gratis webtoepassing MIJN IVAREM gebruiken indien je geen mobiel toestel hebt.

Hoe kan ik inloggen in de app?

Als je je inlogt in de app, kan je al jouw bezoeken aan het recyclagepark alsook de aangeboden hoeveelheden afval (via DIFTAR) raadplegen. Dat kan op verschillende manieren. Klik hier om de mogelijkheden te ontdekken!

ADRES
Boomsesteenweg 117
2830 Willebroek

CONTACT
Email: eureka.mail@telenet.be
Tel: +32 (0) 3886 02 75


  • GSM: +32 (0)485 40 24 85
  • Copyright Eureka 2020